Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

100%

Träpelleteldad glassmältugn

Kreatör: Bergdala Bioenergyprof AB Kronobergs län, Sweden Arkitektur / Infrastruktur
Synopsis

Fram till 1950-talet eldades när nog alla glassmältugnar med ved. Idag eldas de med fossila bränslen som därför bidrar till växthuseffekten.

Avsikten med det här projektet är att demonstrera att man kan smälta glas med träpellets ifall man bara använder modern teknik samt att låta människr prova på att faktiskt smälta glas med hjälp av träpellets.

Själva genomförandet bygger på att en högst normal pelleteldad kamin för hushållsbruk modifieras på ett sådant sätt att den kan användas för att smälta cirka 150-200 gram pelletterad glasråvara och värma den så högt att den kan gjutas.

Läs projektspecifikationerna

Uppdateringar

Platsfrågan inte löst ännu

Kaminen är isärplockad och brännaren uttagen och genomgången - men som det ser ut just nu skulle jag behöva ställa upp den i en experimentcontainer med egen skorsten. Får se när det kan bli av, men det var litet mera besvärligt än jag hade tänkt...

DEN HÄR ETAPPEN KLAR!

Bokstavligen TUSEN TACK alla projektstödjare.

De pengar som kommit in tack vare er har gått till att skaffa fram sex stycken smältdeglar och till att skaffa fram en halv kvadratmeter fem centimeter tjock eldfast fiberisolering.

Därutöver har jag lyckats få fram en begagnad pelletkamin (värde cirka 15 000:-) och en plats där alltihopa kan ställas upp. De stora bekymren nu är att hitta tiden för att faktiskt genomföra projektet plus att bestämma exakt vilken glaskvalitet som är den mest lämpliga. Men tack vare ert benägna bistånd finns nu hårdvaran - kaminen, isoleringen och deglarna - på plats!!

Läs fler projektnyheter (2)

Kommentarer