Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

Projektnyheter

Välkommen och tack!

Ett stort tack till mina första sponsorer! Det första steget är taget och jag håller tummarna för att jag ska nå mitt mål. Jag tänkte skriva lite mer om min reseskildring, då jag tror att den här resan bara kan bli möjlig om jag får "många bäckar små" - det vill säga om du som läser här skänker 100 kr för att få läsa om min resa och om mongolisk shamanism. Men först lite om mig. Jag är utbildad informationsdesigner och har under hela mitt liv alltid pendlat mellan att skriva och att skapa med händerna. När jag var 15 år fick jag min första kamera och jag har fotograferat sedan dess. Tanken är att reseskildringen ska kombinera mina olika kunskaper. Jag kommer att börja min skildring med att skriva lite om Mongoliets och evenkernas historia, för att sedan gå över till att skriva om den mongoliska shamanismen. Texten kommer sedan att varvas med mina egna tankar och upplevelser samt bilder från resan, allt snyggt förpackat till en förhoppningsvis både snygg, lättillgänglig och informativ pdf/utskrift. Jag ser själv fram emot att få ned så mycket information om ursprunget till shamanismen som möjligt och jag hoppas att även du gör det och vill skänka mig 100 kr! 

Vänliga hälsningar, Sara

Några länkar om mongolisk shamanism

För er som är intresserade av sibirisk och mongolisk shamanism finns det mycket att läsa på internet. Här är ett ltet urval av blandat slag.

En intressant artikel från National geographic om mongolisk shamanism (av en journalist som uppenbarligen inte tror på  någon form av andevärld):
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2012/12/shamans/

Ett kort youtube-kIipp på en shaman i trans. I Mongoliet använder shamanen en speciell dräkt - en så kallad shamansk rustning - när de arbetar. Rustningen har flera syften och den anses levande - de andeväsen som bor i dräkten är en del av shamanens hjälpare:
https://www.youtube.com/watch?v=SGBo6FDDYd8

En film om Darkhad-folket, renfolket i norra delen av Mongoliet, och shamanismen som utövas där:
http://www.cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/54376/Shamans-of-the-Reindeer-Herders-of-the-Northern-Mongolia-Taiga

Ett reportage från Sveriges Radio från 1937 om Mongolisk shamanism:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=849276

Hästpojken: en fars kamp för att hjälpa sin son

Hästpojken är en självbiografisk film om två föräldrars kamp för att bota sin son från autism. Rowan är under inspelningen av filmen sex år och fick sin autismdiagnos vid 18 månaders ålder. Han kommunicerar mycket lite med sina föräldrar, interagerar inte med jämnåriga barn och får dagliga utbrott. En dag rymmer Rowan in till grannens hästar, men istället för att bli skrämda blir effekten den motsatta: hästarna backar och ger barnet som har lagt sig på marken utrymme, förutom ledarhästen Betsy som går fram till Rowan och visar tecken på undergivenhet.

Rowans pappa Rupert, som har tränat hästar, märker den speciella kontakten och lånar Betsy för dagliga turer tillsammans med sin son. Rowan utvecklas och på hästryggen går det att få kontakt med honom. Men vardagen är fortfarande en kamp och föräldrarna börjar bli allt mer desperata över vad de kan göra för sin son (men förmodligen också för att de själva ska klara av sin vardag). Rupert som tidigare har studerat helande metoder hos ursprungsbefolkningar har hört att de skickligaste botarna finns hos mongolerna. På hans initiativ bestämmer sig familjen för att åka till Mongoliet och leta reda på landets nomadiserade ursprungsbefolkning och de shamaner som fortfarande arbetar enligt de gamla traditionerna. En resa som delvis måste genomföras på hästrygg med en pojke som vissa dagar har så många utbrott att det kan vara svårt att ta sig till närmaste butik.

Filmen ger en inblick i hur traditionella shamaner arbetar i Mongoliet, hur de kommunicerar med andar och vad som krävs för att bli frisk. Den ger också en inblick i föräldrars kamp för att förbättra livkvaliteten för sitt barn, om kärlek och om att ge sig hän, men även om allt det jobb, den kamp och de utmaningar föräldrar möter med ett barn med en diagnos.

Tyvärr ledde filmen också till att många andra sjuka människor tog sig till Mongoliet och mer eller mindre krävde att bli botade. Det ledde dessutom till att en del mongoler som inte var shamaner påstod sig ha krafter enbart för att tjäna pengar. Vi får aldrig glömma av att möta andra människor och kulturer med stor respekt och ödmjukhet

Du kan se filmen i sin helhet på Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=NfzCMsRbGA8

Vill du veta mer om hur mongoliska shamaner arbetar, hur en ritual kan gå till och hur deras världsuppfattning ser ut - stötta mitt projekt och ta del av min reseskildring!

En resa i det yttre och det inre

Mellan den 6 och 24 augusti genomförde jag min resa till Mongoliet. Nu försöker jag återhämta mig från jet-lagen samtidigt som jag har börjat sammanställa bilder och information om min resa. Så snart dokumentet är färdigt så kommer jag att skicka ut det till er som har bidragit. Datum för föreläsning kommer när jag har sammanställt dokumentet.

Ett stort och innerligt tack till er alla som har bidragit och gjorde den här resan möjlig!