Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

103%

Tillbaka till shamanismens rötter

Kreatör: Delvoriah Ulaanbaatar, Mongolia, Mongolia Religion / Tro /Omvärld / Utbyte / Globalt
Synopsis

Ordet shamanism är idag ett brett (och ofta ovarsamt använt) samlingsnamn för andliga traditioner från ursprungsbefolkningar i hela världen, allt från samernas noaider till häxdoktorer i Karibien. Ordet härstammar dock från Mongoliet och ursprungsbefolkningen evenker där det betyder "den som vet". Under kommunisttiden förtrycktes all religion i Mongoliet och de flesta av landets 700 buddhisttempel brändes ned och över 30 000 människor mördades. Efter kommunismens fall 1991 har andligheten åter börjat ta plats i samhället, med buddhismen som den största religionen. Även shamanismen överlevde och ses numera som en officiell religion med drygt 50 000 utövare.

Under 10 - 12 dagar reser jag från Ulaanbataar, Mongoliets huvudstad, till norra delen av landet där den gamla tron har levt undangömd i generationer och till skillnad från storstädernas shamanism är den opåverkad av buddhistiska influenser. Resan leds av en erfaren shaman från Mongoliet som både kommer att berätta om mongolisk shamanism och visa hur de arbetar praktiskt. Enligt shamanen som leder resan är den här formen av shamanism något helt annat än det vi oftast möter när vi läser om shamanism idag, och långt ifrån det som antropologen Michael Harner kom att kalla core shamanism.

Den här resan handlar om att ta reda på vad det som kallas shamanism egentligen handlar om.

I menyn till höger kan du se olika alternativ hur du kan bidra. För dina donation får du en reseskildring och/eller delta på ett föredrag. Föredraget kommer att vara ca en timma och reseskildringen kommer jag att fylla med så mycket information om mongolisk shamanism jag kan. Givetvis följer även kameran med för att illustrera mina upplevelser. Har du andra förslag på vad du skulle kunna få för din donation eller en annan summa? Kontakta mig så kan vi diskutera fram en lösning.

-----

Jag som önskar genomföra resan heter Sara Liljegren och har studerat shamanism i 14 år. Personligt intresse i shamanism och animism fick mig att söka till en A-kurs i ämnet på Gävle universitet och jag har sedan den avslutades fortsatt studera på egen hand. Jag har under åren kommit i kontakt med olika traditioner som bland annat lakota, toltek och fornnordisk sed, samt modernare varianter som core shamanism och munay ki. Jag har ett stort intresse för kultur samt animistisk tro och hur det som har överlevt utövas idag.

Disclaimer: shamanism är ett antropologiskt ord som används för många olika traditioner världen över - vissa befolkningar tar illa upp av att man kallar deras tradition för shamanism, och jag vill givetvis inte förolämpa någon, men använder ibland ordet shamanism i mina beskrivningar för enkelhetens skull.

Läs projektspecifikationerna

Uppdateringar

En resa i det yttre och det inre

Mellan den 6 och 24 augusti genomförde jag min resa till Mongoliet. Nu försöker jag återhämta mig från jet-lagen samtidigt som jag har börjat sammanställa bilder och information om min resa. Så snart dokumentet är färdigt så kommer jag att skicka ut det till er som har bidragit. Datum för föreläsning kommer när jag har sammanställt dokumentet.

Ett stort och innerligt tack till er alla som har bidragit och gjorde den här resan möjlig!

Några länkar om mongolisk shamanism

För er som är intresserade av sibirisk och mongolisk shamanism finns det mycket att läsa på internet. Här är ett ltet urval av blandat slag.

En intressant artikel från National geographic om mongolisk shamanism (av en journalist som uppenbarligen inte tror på  någon form av andevärld):
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2012/12/shamans/

Ett kort youtube-kIipp på en shaman i trans. I Mongoliet använder shamanen en speciell dräkt - en så kallad shamansk rustning - när de arbetar. Rustningen har flera syften och den anses levande - de andeväsen som bor i dräkten är en del av shamanens hjälpare:
https://www.youtube.com/watch?v=SGBo6FDDYd8

En film om Darkhad-folket, renfolket i norra delen av Mongoliet, och shamanismen som utövas där:
http://www.cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/54376/Shamans-of-the-Reindeer-Herders-of-the-Northern-Mongolia-Taiga

Ett reportage från Sveriges Radio från 1937 om Mongolisk shamanism:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=849276

Läs fler projektnyheter (4)

Kommentarer