Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

100%

Skärgårdsgåtan

Kreatör: Nijole Sweden Barn / Unga
Synopsis

Kan man väcka intresse och öka kunskapen om Blekinge genom barnböcker? Detta är vår utmaning.

 

Projektet “Skärgårdsgåtan“ innefattar framtagande och utgivning av den första av tre barnböcker från serien “Utis och Paddis äventyr i Blekinge”. Underlaget är hämtat från Blekinge museum och dess arkiv.

 

Boken ska bestå av två delar, där den ena ska vara en traditionell saga för barn och den andra – för vuxna. Händelserna i boken ska ske i Karlskronas vackra skärgårdsmiljö. Själva berättelsen börjar på Utklippan, en ögrupp i den sydostligaste delen av Sverige. I verkligheten bor där olika djurarter , i fantsivärlden två figurer – en säl och en strandpadda eller stinkpadda - som är kompisar och som heter Utis och Paddis. De hittar ett mystiskt brev tillsammans med en harpunspets och måste lösa en gåta. Utis och Paddis ger sig ut på det första äventyret och där väntar både spänning och dramatik.  

 

Eftersom händelserna i boken skall associeras med både den befintliga miljön, verkliga livet under den forna tiden i skärgården och gamla skärgårdsskrönor, kommer det även att finnas en sammanfattning och “översättning” för vuxna. Associationerna skall tydliggöras och kompletteras med förklaringar.

 

Vi kan även nämna att berättelsen  ska förstärkas med fina bilder ritade med digital teknik och som förhoppningsvis kommer att bli älskade av barn. Vi planerar att ge ut boken i andra delen av sommaren och i lanseringen ska även Blekinge museum delta.

 

Vi är tre som är i projektet. Det är Nijole Almlöf som startade igång projektet och som fungerar som projektledare. Camilla Olsen är journalist som alltid drömt om att skriva barnböcker. Negin Armon som är konstnär och illustratör samtidigt som hon studerar grafisk design vid BTH. Hon vill också se sina drömmar att illustrera barnböcker gå i uppfyllelse.

 

Läs projektspecifikationerna

Uppdateringar

Tack alla stödjare av "Skärgårdsgåtan"!

Till att börja med vill vi, Nijole Almlöf, Camilla Olsen och Negin Armon, tacka både alla månadsstödjare och vår huvudsponsor, Region Blekinge, för medfinansering av projektet ”Skärgårdsgåtan”. Ert stöd har varit väldigt viktigt för oss!

Projektet har inneburit framtagande och utgivning av en barnbok där händelserna, som delvis har förankring i verkligheten, sker i Karlskrona skärgård. Under projektets gång bestämde vi oss för att lansera boken ungefär en månad tidigare än planerat - under Karlskronas första Skärgårdsfest, den 1 -3 augusti. Det har inneburit en väldigt intensiv tid för oss.

Vi lanserade boken tillsammans med Blekinge museum och vi uppmärksammades av media, Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Blekinge Posten, Vårt Karlskrona och SR/Radio Blekinge. De var också nyfikna på Crowdculture. Under dessa dagar hade vi också sagostunder både i Stadsbiblioteket och i Blekinge Museum. Vi var även bjudna på speciellt designade tårtor från Susses Tårtland! Det gladde oss att vi fick en positiv respons på boken.

Läs fler projektnyheter (1)

Kommentarer