Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

111%

Rädda pantografen från Kosta

Kreatör: Glas i Hovmantorp Sweden Arkitektur / Infrastruktur
Synopsis

Början till ett glastekniskt museum!

Föreningen Glas i Hovmantorp tar nya tag!
Dels har vi via kontakter, vänner och bekanta hittat ett antal glashistoriska maskiner och artefakter och dels har vi fått tillgång till en lokal alldeles intill ett glasbruk. Därför vill vi samla alla maskinerna i det gamla sliperiet i Bergdala och skapa ett glastekniskt museum där. Ett sådant museum finns inte någonstans i Glasriket och var skulle vara en bättre plats än alldeles intill ett glasbruk?
 
Det här projektet, att samla in, ställa i ordning och visa fram de första artefakterna sträcker sig fram till midsommaren 2016. Till dess räknar vi med att ha både pantografen och ett antal andra apparater i ett sådant skick att vi med gott samvete kan visa upp dem. Omkring midsommarhelgen 2016 bör vi kunna bjuda in till invigningsfest!
 
Vi har fått tillgång till det gamla glassliperiet bakom Bergdala glasbruk. Sliperiet renoverades för ett antal år sedan med stöd av bland annat Länsstyrelsen men har stått oanvänt de senaste åren. Genom andra kontakter har vi också lyckats identifiera flera olika spännande maskiner och apparater som har glasteknisk bäring. På glasmuseet finns ett par gamla Guillocheringsmaskiner i väldigt dålig skick, det ligger en screentrycksutrustning i en källare i Johansfors, vi har hittat en manuell glaspress av 1930-talsmodell och en modernare tryckluftsdriven, vi har hittat en "halvautomat" för flaskblåsning... Och vi har hittat den pantograf som stod på Kosta glasbruk och bland annat användes för att tillverka Edwin Ollers storsäljare "Elon"!

Flera av dessa maskiner och grunkor kan fraktas och hanteras på ett enkelt sätt men just pantografen står i delar på ett antal lastpallar i källaren i Strömbergshyttan. Vi har fått löfte om pantografen men eftersom OKB nu har avvecklat all sin verksamhet i Strömbergshyttan måste vi ta hand om den relativt snart. Den är en unik artefakt.

Vilka är då "vi"?
Föreningen startade som en studiegrupp inom ABF år 1996 (ombildades till självständig förening år 2007) för att i första hand dokumentera och bevara minnen från de glasbruk som funnits i Hovmantorp med omnejd. Senare har vi i viss mån breddat verksamheten, men givetvis ligger Smålands glasbruk fortfarande närmast hjärtat.

Föreningen utgår från ett industrihistoriskt och ett arbetarhistoriskt perspektiv men självklart ligger konsten och designen nära. Vi ingår i ett riksomfattande samarbete (ArbetSam) som leds från Arbetets Museum i Norrköping.

Föreningen förfogar över ett stort referensbibliotek med glaslitteratur och många av våra medlemmar har speciella kunskaper och erfarenheter som vi gärna delar med oss av.

Under åren har vi också samlat på oss ett antal intervjuer med gamla glasarbetare, vi har fått en del donationer både av skriftligt material och av föremål och ... Ja, det har blivit en del grunkor och papper och inspelningar med glasanknytning under åren. Ovanpå detta har vi hunnit med att ge ut tretton böcker och utställningskataloger som kan beställas från vår hemsida.

Nu när vi går över från glasbitar och böcker till stora tunga maskiner behöver vi både pengar, råd och handfast hjälp: för att lyfta pantografen och få den till Bergdala behöver vi hyra kranbil - för gjutjärn är tungt... Vissa saker behöver också fixas i sliperiet - litet färg skulle inte skada, till exempel, och fönstren måste kittas om för talgoxarna tycker att linoljekitt är väldigt gott. Det är för sådana konkreta utgifter vi behöver samla in kontanta pengar.   

Hur vill vi göra det?
Även om många av föreningens medlemmar är gamla glasarbetare och vi därför har ganska stor intern kompetens inom föreningen vet vi ju inte allting.
 
Därför kommer hela renoveringsarbetet att ske "inför öppen ridå". Vi kommer att ha öppna dörrar till Sliperiet så fort vi är där och alla är givetvis välkomna att komma och titta på medan vi arbetar med renoveringen. Extra mycket välkomna blir givetvis de som har teknisk kunskap eller kanske anekdoter av ett eller annat slag att berätta. Vi kommer att ha inspelningsutrustning på plats så fort vi är där så att vi kan spela in och bevara alla historier som vi hoppas vi kommer att få höra under arbetets gång! Kanske har just du arbetat med pantografen eller har något att berätta om Edwin Ollers?

Råd och handfast hjälp:
Dels finns det praktiska saker som man behöver tänka på: När man har en lastpall med en tung men spröd, och faktiskt ömtålig, gjutjärnskonstruktion på och så skall man frakta den över ett ojämnt golv i en byggnad med begränsad takhöjd - Hur gör man då för att alltihop inte skall välta eller fastna eller överhuvudtaget bli alldeles omöjligt? I Orrefors finns en liknande grupp som vår - "Järngänget" - som redan har genomfört ett sådant här projekt. De renoverade den gamla hammarsmedjan. Så de vet hur man gör. Bara städet vägde ett och ett halvt ton och golvet där var sämre än vårt. Så därför kommer vi att bjuda in dem till samarbete.
 
Dels finns det teoretiska saker som man behöver komplettera med: Guillocherade och pantograferade glas har ju tillverkats inte bara vid Kosta utan även vid andra bruk i området och de har tillverkats under olika tider. Naturligtvis skall vi på längre sikt göra skyltar och utställningsskärmar som beskriver det här men redan nu vill vi göra vårt blivande museum känt genom att bjuda in till exempel Björn Arfwidsson, Gunnel Holmér eller någon annan expert från glasmuseet att hålla en öppen föreläsning om glasdekorationstekniker så fort vi har fått pantografen på plats i Bergdala.

 

(Vad en pantograf är? Några bilder på den som fanns i Åfors hittar du här)

Läs projektspecifikationerna

Uppdateringar

Pantografen är "hemma" i Bergdala!

Nu är den på plats i Bergdala, vår gamla pantograf.

Det tog oss två och en halv timme att flytta den från Strömbergshyttan till Bergdala, tack vare god planering och en skicklig kranförare. Läs mer på vår blogg, http://bergdala-museum.blogspot.com

Vad som nu återstår är att få den i skick, så att åtminstone en "tallrik" snurrar på rätt sätt när man följer plåtens (schablonens) mönster. Men det blir ett jobb för vinterrn...

(När jag tittar på detta inlägg i "strömmen" via projektnamnet kan jag inte se videon. Klicka på rubriken, eller på denhär länken: http://crowdculture.se/se/projects/radda-pantografen-fran-kosta/project_articles/pantografen-ar-hemma-i-bergdala )

slutligen: en bild på ritbordet

... för under plåtarna hittade vi en liten gubbe!

Läs fler projektnyheter (8)

Kommentarer