Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

4%

Petras bilder – konstböcker för barn

Kreatör: Torhild Elisabet Sweden, Sweden Barn / Unga/Kurs / Folkbildning/Bildkonst / Skulptur / Utställning/Litteratur
Synopsis

Petras bilder – konstböcker för barn som på ett lustfyllt sätt vill göra bildkonst tillgänglig för fler.

Bilden spelar en stor roll i våra liv. Det är ofta med bilder vi berättar om oss själva i sociala medier som Instagram och Facebook. Våra smarta mobiler är ständigt överfulla med foton och filmer.

Bilden har genom årtusenden använts för att berätta historier. Kyrkan var en av de första institutionerna som gav konstnärer i uppdrag att skapa bilder, syftet var att föra budskapet om Gud vidare. Kungahusen har också använt konsten för att framhäva sin makt. Men hur mycket vet vi om de gamla verken? Och de symboler som konstnärer fortfarande arbetar med? 

En kvinna med ett barn i knät är inte bara en gestaltning av moderskärlek, en man i en öken är inte bara ett uttryck för ensamhet.

Vill du lära dig och ditt barn om bildkonst på ett nytt sätt? Då ska du stödja projektet Petras bilder!

Syftet är att ge ut tre kapitelböcker för barn om bildkonst. Målet är att lära barn om konst på ett nytt sätt genom att väva in kunskap om konstverk i en berättelse om att växa som människa. 

I böckerna får läsaren följa Petra:

Petra bor i ett höghus tillsammans med mamma, pappa och lillebror. En dag råkar en klasskompis illa ut men ingen vågar berätta vad som har hänt. Petra tar mod till sig efter att hon fått höra om sin granne Bertas hemlighet. En hemlighet som kommer fram när Berta berättar för Petra om flera hundra år gamla målningar.

Tre böcker är skrivna: Flickan i blått, Pojken med örnen samt Klockan som rinner. 

Illustratören Emily Ryan tar just nu fram ett stort antal teckningar och formgivaren Kristina Lemos är igång. Men för att kunna publicera kapitelböckerna Petras bilder behöver projektet stöd. 

Du som stödjer projektet får till exempel en chans att läsa delar av böckerna i förväg. Vid större donationer deltar till exempel författaren med läsning och konstsamtal vid ett evenemang arrangerat av givaren. 


Om författaren:

Torhild Elisabet Sandberg är journalist, konstkritiker och idéhistoriker med ett stort intresse för konst och kultur. Hon är även utbildad i konstpedagogik och sitter i styrelsen för Uplands konstförening. 

Torhild Elisabet Sandberg arbetar som informatör på Uppsala universitet, fritiden ägnas bland annat åt sömnad och virkning. 

Titta in på webbplatsen petrasbilder.se för att läsa mer om böckerna och se bilder ur dem!

picotbytorhild.wordpress.com berättar författaren om sitt eget skapande. Torhild Elisabet finns också på Twitter, Instagram och Facebook. 


Läs projektspecifikationerna

Kommentarer