Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

10%

När molnen skingras – en dokumentärfilm om Ulla Billquist

Kreatör: Lasse Zackrisson Sweden Film
Synopsis

När molnen skingras

En filmdokumentär om Ulla Billquist

 

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare. Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen. Nästan 70 år efter hennes död gör Lasse Zackrisson en djupdykning bland arkivdokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände. Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som mer påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna känsliga konstnärssjäl inte leva vidare? Och varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.`

 

Ulla Billquist-filmen är ett spännande drama och en rik skildring av hennes konstnärskap. Filmen är ett unikt tidsdokument, en så inträngande beskrivning av en homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden finns inte presenterat på film tidigare. Det är ett spännande kriminaldrama med kändisar och kungahus bland aktörerna.

 

Medverkande i filmen: skådespelerskan Margaretha Byström, Alice Babs (originalintervju inspelad 2004) m.fl. Speaker: Staffan Göthe. Foto: Lars Granstrand och Hans-Åke Lerin. Klippning: Lasse Summanen. Filmen är 80 minuter. 

Läs projektspecifikationerna

Kommentarer