Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

101%

Kollobåt Skeppsholmsgården

Kreatör: anderssonevan Sweden Kurs / Folkbildning
Synopsis

Skeppsholmsgårdens skutkollo ger ungdomar i årskurs 5-9 från Stockholm stad möjlighet att upptäcka skärgården, få nya kunskaper och träffa nya vänner. Varje kolloperiod är ett 12 dagars äventyr, totalt seglar åtta ungdomar på varje båt och två ledare på Elmy respektive tre på Lova.

 

Alla ombord lär sig att tillsammans segla fartygen och de som vill får hjälpa till att styra, navigera och lägga till. När vi inte seglar brukar vi utforska öar, bada, leka, ha vattenkrig, ro och annat skoj.

Fartygen blir besättningens nya hem där vi lever och sover tillsammans. Alla hjälps åt med de dagliga sysslorna vilket innebär nya lärdomar för de flesta. För vissa är en ny kunskap att skala potatis medan andra lär sig navigera. Några deltagare har aldrig satt sin fot på en båt eller varit ute i skärgården och det i sig är en stor upplevelse. Nytt för många och nyttigt för alla är också att träffa nya kompisar från andra stadsdelar och i andra åldrar. Eftersom vi är så få och bor så tätt inpå varandra, brukar det bli en väldigt familjär stämning ombord. Att få synas och bli accepterad i en grupp stärker självförtroendet, för de som inte är vana vid bekräftelse och samarbete kan det vara riktigt utmanande att leva så nära inpå varandra. Det är sådana lärdomar som gör att ungdomarna växer och får med sig minnen för livet.

 

Kolloseglingarna arrangeras i samarbete med Stockholms stad som sköter marknadsföring, kvalitetsuppföljning och anmälan. Kolloavgiften är inkomstbaserad vilket innebär att staden subventionerar avgiften för familjer som annars inte skulle ha råd. 

 

Antalet ansökningar ökar stadigt och 2014 var det dubbelt så många sökande som platser Skeppsholmsgården kan erbjuda.

 

Tillsammans hjälps vi åt med insamling till en ytterligare kollobåt så att fler barn och ungdomar kan få möjligheten att upptäcka det marina kulturarv som faktiskt är deras och under några fantastiska sommarveckor hitta vänner och få lärdomar för livet.

 

Läs projektspecifikationerna

Kommentarer