Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

116%

Gammalt fiskehemman i ny tappning

Kreatör: Ester Utvalnäsvägen, Gävle, Gävleborgs län, 805 95, Sweden, Sweden Kurs / Folkbildning
Synopsis

Den ideella föreningen Utvalnäs semesterhem för sjuksköterskor bildades för 72 år sedan. Fastigheten är ett gammalt fiskehemman, daterat slutet av 1800-talet, som köptes in av ett antal sjuksköterskor som samlade in pengar på Gävle sjukhus mellan åren 1944 - 1946. En ideell förening skapades: Sjuksköterskornas vid Gävle sjukhus semesterhem. Fastigheten köptes in 1947. Syftet med föreningen har i alla år varit att hyra ut lägenheterna i fastigheterna till medlemmarna för vila och rekreation. Vid tidpunkten för start av föreningen var sjuksköterskorna bosatta på sin arbetsplats, dvs på sjukhuset. Behov fanns att byta miljö och få välbehövlig vila och rekreation. Underhållet har skett på ideell bas av medlemmar. Interiört och exteriört är husen bevarade i ursprungligt skick, dvs med platsbyggda skåp, låga diskbänkar m.m. I nuläget finns inte vatten indraget, toaletter är utedass i en ladugård.

Kommunalt vatten och avlopp är draget till tomtgränsen, anslutningsavgiften på knappt 280 000 kr har betalats med lån från medlemmar.

Tider förändras och som tur är behöver inte sjuksköterskor bo på sin arbetsplats längre. Dock kvarstår behov av vila och rekreation.

I den förändrade tiden vill föreningen arbeta för att husen ska bevaras i sitt ursprungliga skick, vara till för medlemmar MEN utöka tillgängligheten till andra grupper som har behov av rekreation i skärgårdsmiljö.

Det vi arbetar för i nuläget är att hitta samarbetspartners som arbetar med ungdomar, som av olika anledningar har svårt att byt miljö på fritiden.

Denna kampanj syftar till att samla in pengar till att underhålla tak på största boningshuset Laxen. 

Följ oss gärna på Facebook. https://www.facebook.com/sskhem/

Läs projektspecifikationerna

Kommentarer