Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

134%

Där mörker möter ljus En resa i kvinnohistoria

Kreatör: Agneta Nyholm Västernorrlands län, Sweden, Sweden Litteratur
Synopsis

Vill du vara med och sprida nytt ljus över vår kvinnohistoria?

Jag heter Agneta Nyholm W. Jag är författare och har skrivit sju böcker om att skapa balans och harmoni i vår  yttre och inre miljö.

Den här boken "Från mörker till ljus" är för mig en ny typ av bok som jag varit tvungen att skriva. Ja, jag har nästan inte haft något val. De kvinnor, barn och män som drabbades av den stora häxprocessen 1674-75 i mina hemtrakter har inte lämnat mig någon ro. De har lett mig på vägen mot historiska dokument, personer, platser och sammanhang för att jag ska nedteckna deras historia. Men också för att reflektera kring hur en sån här sak kan uppstå samt hur vi kan läka djupa spår som mänskligheten och i synnerhet kvinnor bär, för att skapa en ljusare framtid. 

Det här är en bok som tar dig tillbaka tusen år i Norden. Det är en bok som berättar om starka kvinnoöden, som försvunnit ur historien. Den kulminerar i den mörkaste av alla tidsåldrar för kvinnor – häxprocessen på 1670-talet.

 Du kommer att få följa med till Ångermanlands höga berg och djupa skogar. 1674-1675 avrättades ca 120 personer i Ångermanland. De allra flesta av dem var kvinnor. Boken handlar till står del om Härnösand som var det stora biskopssätet (superindendentia) som styrde hela Norrland. Häxprocessen startade i biskopsfamiljen med biskopens dotters piga. Boken ger en grundlig beskrivning av hur biskopsfamiljen styrde processen. De är en historia om maktmissbruk, svågerpolitik, sexuella fantasier och en "kollektiv sinnessjukdom" som kunde ha kulminerat i att alla barn blev avrättade om prästerna fått sin vilja igenom.

Hösten 1674 sker ca 1500 förhör, varav ca 375 barnförhör, i Härnösandsområdet. Sammanlagt var det ca 7000 förhör i Ångermanland. Man har kallat det här en "epidemisk sinnesjukdom". De har skrivits många böcker om häxprocessen tidigare men det som gör den här boken unik är kartläggningen över hela området vilken ger mycket ny information som inte framkommit tidigare.

 

Det här är ett storverk”                                               Sture Norberg, Riksarkivet

 ”Jag har lärt mig så mycket av den här boken”          Bernt Ove Viklund, arkeolog

 Ett fantastiskt arbete och så välskrivet”                     Erika Mikaelsson, Greatpeople TV

 

Vill du läsa ett utdrag ur boken? Hämta en pdf här.

 

Vill du bidra till ökad förståelse kring varför svåra övergrepp sker i samhället och hur vi kan få stopp på det?

Om häxprocessen hade varit ett minne blott kanske man kunde ha haft överseende med det hela och tänka ”vad knäppa folk var på den tiden” men den här "sinnessjukdomen" kan slå till precis när som helst och få vilka proportioner som helst. Den slog till i Tyskland under andra världskriget och ledde till att ca 6 miljoner judar dödades. Den slog till i det lilla samhället Bjästa i Ångermanland 2012 där man lyckas få ihop 4000 namnunderskrifter för att frikänna en grabb, som våldtagit en 14 årig flicka och lägga över skulden på henne. Den fick ett hundratal svenska män att ge sig på ensamkommande flyktingungdomar i Stockholm i januari 2015. Boken tar upp vad som ligger bakom ett sådant här utbrott på grund av en kollektiv vanförställning.

Du kommer även att få ta del av mina dagboksanteckningar och tankar under tiden jag sökt information om och utforskat det här ämnet. Att söka och lyfta fram kvinnohistoria är en tidsödande och förnedrande uppgift, men det man själv känner som kvinna i det arbetet är inte en småstyver av den förnedring kvinnor, som man skriver om, har fått uppleva.

Boken tar i slutet upp teorin om Epigenetiken, vilket är ett relativt nytt forskningsområde, som kan kasta ett sken över varför kvinnor fortfarande är en måltavla för övergrepp men också hur en läkningsprocess kan se ut.

Boken har ett fantastiskt vackert bildmaterial tagit av Anki Grip, Härnösand. Du kommer att få se allt från trolldomsdokument, nattvardskalker, medeltida kyrkor till vidunderliga naturbilder och fotografier som visar hur vacker och kraftfull kvinnosjälen är i sin rena essens.

 

Min drivkraft

Många ställer frågan till: - Var kommer din drivkraft ifrån? Det finns många svar på den frågan. Ett av dem är att jag såg min mamma fara riktigt illa när jag var barn. Jag såg henne utsättas för både alkohol, våld och religiösa dumheter. Jag såg hennes trötthet, vanmakt och irritation över karlar. Jag ärvde till viss del mina tankar om män men kom tack och lov i tjugoårsåldern på att de var bland det bästa som fanns. Det tog mig en näradödenupplevelse för att förstå det.

Jag känner en oerhörd kärlek till män idag. Jag ser deras lidande i den här onda historiska spiral vi hamnat i. Löpsedlarna täcks av gruppvåldtäkter, kvinnor som stenas ihjäl i mellanöstern, tafsande och där kvinnors rätt att välja slöja eller inte, dagligen debatteras. Kvinnor far fortfarande riktigt illa i världen idag men män njuter inte av det, tvärtom.

I början av 1990 började jag jobba med kvinnor och deras personliga utveckling. 2008 startade jag en lång ledarskapsutbildning för kvinnor. Jag vill innerligt, att kvinnor ska ställa sig upp i full kraft och, från djupet av sig själva och sin kärlek till livet, vara med och ställa den här världen i ordning. Inte mot männen utan tillsammans med dem. Att se kvinnor blomma är det finaste och bästa jag vet. Kvinnor som mår bra är en gudagåva till den här planeten och till mannen. Talesättet ”mår mamma bra mår alla bra” säger en hel del.

Därför behöver jag som skrivit och de som hjälpt mig din hjälp!

Det finns flera skäl till att jag inte vill att boken ska ges ut på ett traditionellt förlag. Det största är rent ekonomiskt. Att vara författare är ett av de sämst betalda arbetena som finns. Mina tidigare böcker på förlag som i bokhandeln kostat 200-250:- har gett mig ungefär åtta kronor per exemplar. När skattemyndigheten tagit hälften kan ni räkna själv vad som återstår. När de publicerats utomlands har jag kanske 2-3 kronor kvar per bok. Jag har lagt ner tid, kraft och hela min själ i boken. Det är nerlagt ca 1500-2000 obetalda timmar på två år på skrivarbetet och researchen, det är ca tio gånger mer än vad mina andra böcker har krävt och nu har jag inte möjlighet att bekosta hela tryckkostnaden.

Boken är färdigskriven och behöver sponsorer och finansiärer. Vill du vara en del av det? Vill du vara med och bidra till att vi ska kunna vår kvinnohistoria, att vi bättre ska förstå vad det är som sker i världen idag mellan män och kvinnor och hur vi ska kunna läka det här historiska såret?

Jag behöver ca 150 000:- för att ta fram en första upplaga på 2000 böcker och jag hoppas att crowdfunding kan hjälpa mig med hälften eller mer.

 

 

”Mycket intressant innehåll ur många aspekter; historiskt, ur kvinnoperspektiv, i samlevnadsperspektiv, i jämförelse med hur det är i världen idag. Boken väcker många tankar”

Lisbeth Bengtsson, fd rektor

”Så fint sammanfattat! Jag är nästan stum av beundran, den här boken behöver alla läsa”

Lena Maria Göransson

”Så tungt för själen men ack så viktigt för vår fortsatta utveckling”

Annica Eriksson

 

 

Vill du att en spännande och nydanade historiebok om kvinnohistoria ska få se dagens ljus?

 

Du kan hjälpa mig genom att:

• Förbeställa två böcker till en summa av 500: - .

• Köpa fyra signerade böcker till en summa av 1000: -.

• Sponsra mig med ett valfritt belopp. Om du sponsrar över 5000: - står du som sponsor i boken och får en personlig inbjudan till releasefesten.

• Delta på kursen "Där mörker möter ljus" 27-30 oktober i Härnösand. Du väljer vad du betalar i ett visst spann efter betalningsförmåga. Alla pengar går oavkortat till bokutgivningen www.gracefulliving.se/?

• Sponsrar du med över 10 000: - omnämns du/ni som huvudsponsor i boken och får en personlig inbjudan till releasefesten, samt 10 ex av en numrerad begränsad utgåva.

• Sponsrar du över 15 000: - omnämns du/ni som medfinansiär och får en personlig inbjudan till releasefesten och 20 ex av en numrerad begränsad utgåva. Samt en lunch med mig i Härnösand om du önskar.

• Om du inte har medel att sponsra med men fortfarande vill hjälpa mig så sprid gärna crowdfunding länken i sociala media och jag är dig evigt tacksam.

 

 

 

Om Agneta Nyholm W:

Agneta har tidigare skrivit sex böcker i hur man skapar balans och harmoni; Leva med Feng shui, Feng shui för svenska hem, Feng shui för svenska trädgårdar, Feng shui för själen, Feng shui för moder jord och Wabi sabi – tidlös visdom. Hennes böcker har sålt i över 250 000 exemplar och översatts till flera andra språk. Hennes sjunde bok Graceful Living – konsten att leva varsamt och innerligt kom ut 2014

Läs projektspecifikationerna

Kommentarer