Laddar...

Inställningar Skapa kultur Hitta kultur Hjälp Logga in
Nothing entered

Ok, I'm ready for action

Once you'll start searching, your results will dynamically appear here.

Projektnyheter

Dags för Schysst Jul!

Vad sägs om ett hårt paket med mjukt innehåll? Jag har fixat fina presentkort så att du kan beställa en bok och ge bort i julklapp. Boken går till tryck i januari, men om du beställer i tid så att jag hinner springa ner till brevlådan och posta har du alltså bästa presenten till den reseintresserade fixad! Boken kommer sedan på posten så snart den finns i tryck!

Jag har dessutom ett gäng riktigt lyxig choklad från Gävle Choklad, och de fem som är först på bollen får en egen bit att mumsa på. Jag skickar godsaken tillsammans med presentkortet.

Samma erbjudande gäller de som kommer till ABF-huset i Stockholm i helgen, de fem första som beställer bok både på lördag och söndag. Då är det nämligen dags för Schysst Jul i Stockholm, en julmarknad fylld till bredden med bara sådant som är producerat med hänsyn till människor och miljö. Dessutom föreläsningar om allt möjligt intressant.

Du kan beställa genom att:

Swisha 150 kronor till 072-510 40 20 (så sätter jag in pengarna i potten här på crowdculture)
eller
Betala med kort här på Crowdculture
eller
Betala kontant på Schysst Jul

På julmarknaden kan du också bläddra i manuset, prata med mig direkt och gå på min föreläsning om hållbar turism.

Schysst Jul 5-6 december 2015
ABF-huset Stockholm
10-16 båda dagarna

Föreläsning om att resa hållbart lördag 5/12 kl. 10.15-11.10
(På söndag samma tid håller också Schyst resande en föreläsning på samma tema)

Hej, det är jag som är Sofia

Tänkte att du kanske vill veta lite mer om vem jag är som skrivit boken.

Jag älskar att resa förstås. Bilden är tagen på en skumpig väg i norra Kambodja, i våras när jag reste runt och gjorde research för boken. Jag har varit intresserad av hållbar turism under en lång tid, dels genom upplevelser från egna resor, men också för att jag har ett stort intresse för samhällsfrågor och mänskliga rättigheter.

Jag är ingen superhållbarhetsmänniska som cyklar 500 mil på semestern, utan en vanlig person som gör vad jag kan för att bidra till en bättre värld, precis som de allra flesta. Under åren har jag lärt mig mer och mer om klimatfrågor, mänskliga rättigheter och turismindustrin. Sedan 2012 har jag varit aktiv inom nätverket Schyst resande genom att föreläsa och informera om hållbar turism. Jag har också jobbat lite inom turismbranschen, som guide och turistinformatör.

Med tiden har jag insett att många inte känner till de problem som är så vanliga inom turism idag, men att många är intresserade av att veta mer och då specifikt vad vi som resenärer kan göra för att resa bättre. Ingen ställer sig liksom emot att vi ska få bort barnarbetet eller att fixa miljöproblemen, men det saknas helt enkelt en tydlig bild på hur vi ska göra. Något som riktar sig till oss som reser, och inte bara till forskare och specialintresserade. En plan för vart vi ska och hur vi ska komma dit.

Därför gav jag mig i våras iväg på en fem månader lång resa runt i världen på jakt efter hållbar turism. Jag har experimenterat med olika boenden och reseformer, pratat med en massa människor, studerat andra turister, synat researrangörer och fördjupat mig i ämnet turism på alla möjliga sätt. Inte minst har jag rannsakat mig själv och verkligen tänkt igenom hur jag själv gör (och inte gör) i minsta detalj. Resultatet är en sammanställning av vad hållbar turism innebär och en massa konkreta tips på hur vi åstadkommer det, i form av den här boken jag nu samlar pengar till.

Min förhoppning är att det jag delar med mig av i den här boken ska engagera dig som resenär. För varenda liten ekoprodukt i affären eller paragraf i kollektivavtalet finns där för att människor har krävt det. Om vi blir mer medvetna och börja ställa krav kan vi tillsammans göra hållbar turism lika självklart och lättillgängligt som ekobananer i fruktdisken.

Glada människor och platser som mår bra av att vi är där, det är vad jag vill se varje gång jag beger mig till en ny plats. Du också, eller hur?

/Sofia

 

 

En bok om hållbar turism

Hej,

Vad kul att du har hittat hit. Jag hoppas du gillar mitt projekt!

Såhär i slutet av september sitter jag och filar på texten. Den är inte helt klar ännu, men de olika delarna börjar falla på plats och det känns jättekul att börja tänka på saker som hur omslaget ska se ut och hur jag ska marknadsföra boken.

Planen är att väldigt snart få boken korrläst så att jag kan lämna över den till min vän som formger. Det här är min första bok, så det känns förstås väldigt spännande och jag längtar efter att få hålla den färdiga versionen i handen.

Men ämnet hållbar turism är inget nytt. För ganska exakt tio år sedan gav jag mig iväg på en långresa. Då hade jag redan funderat lite över turism som fenomen, men det var så många saker som fastnade under den resan som jag inte kunde skaka av mig. Sedan blev det en kurs i turismutveckling, jobb som turistinformatör och så småningom hamnade jag i nätverket Schyst resande. Sedan 2012 har jag varit med och informerat resenärer, hållt föreläsningar och workshops och koordinerat en informationsturné. Det var någonstans där idén till den här boken föddes.

Jag har mött så många människor som har frågor och vill lära sig mer om att resa hållbart, och insåg hur lite information som egentligen finns tillgänglig just när det gäller att svara på frågan 'vad kan jag göra'. Turism är ett område som hamnat efter när det gäller hållbarhet, tyvärr. Men samtidigt är det ett väldigt angeläget ämne, dels på grund av de miljöutmaningar vi har, men också i och med att var 11e jobb i världen finns inom turism samtidigt som det är en bransch med låga löner och tuffa arbetsvillkor.

Jag vill bryta med myter om att det skulle vara svårt eller omöjligt att resa hållbart. Det finns så många enkla saker vi kan göra, som gör stor skillnad för miljö och människor men som inte direkt har någon påverkan på våra upplevelser.

Dags för mig att återgå till bokskrivandet nu, men hör gärna av dig om du har några frågor eller vill prata turism. Du hittar mig här via Crowdculture eller på kielo.se.

Föresten, du har väl inte glömt att stötta mitt projekt?

På återseende,
Sofia

Julklappstips

Till den reseintresserade, ge bort en bok om hur vi kan göra turismen hållbar!

Att resa är en bok som riktar sig till dig som tycker om att se dig om runt i världen, och som vill göra det på bästa möjliga sätt - både för dig själv och andra, och inte minst vår planet.

Med erfarenhet från olika resor och en utgångspunkt i forskning kring miljö, ekonomi och sociala frågor har jag lagt fram fyra punkter för vad hållbar turism är:

- Vi har alla samma grundläggande rätt att resa
- Alla som arbetar med turism ska ha det bra på jobbet
- Det ska vara lätt att resa klimatsmart
- De platser vi besöker ska må bra av att vi är där

Varje punkt är ett kapitel i boken, där jag går igenom vilka problem som finns idag och hur de kan lösas och undvikas. Jag har också listat en mängd saker som vi som turister kan göra när vi reser för att bidra till en mer hållbar turism (sedan har såklart resebolag och olika länders regeringar också ett stort ansvar).

Beställer du boken senast den 20 december skickar jag ett presentkort som blir en fin julklapp. Boken kommer sedan på posten så snart jag får den från tryckeriet (jan/feb).

Beställ genom att betala med kort här på Crowdculture, eller swisha 150 kronor till 072-510 40 20 så sätter jag in pengarna här. Vill du få ett presentkort att ge bort i julklapp, hör av dig med din adress så kommer det på posten. Senast 20/12 om du vill vara säker på att ha det till julafton.

Alla pengarna från förbeställningar går till tryckkostnaderna.

/Sofia
Sociolog, turismutvecklare och författare till boken Att resa och hur vi gör turismen hållbar.

Följ på Instagram och Facebook
#attresa

 

2 miljarder turister och 3 munkar

Mmm... Vilken skulle du välja?

Som prognosen ser ut kommer vi göra ungefär två miljarder internationella resor om året runt 2030, nästan en fördubbling mot idag. Utmaningen ligger i att både människor och miljö ska stå pall för en sådan utveckling.

Min bok Att resa handlar just om hur vi som konsumenter kan bidra till en turism som funkar.  Utgångspunkterna för en sådan hållbar turism, som jag skrivit om tidigare, är rätten att resa, bra jobb, smarta resvägar och positiva avtryck. Jag tänkte berätta lite mer om ramarna för de här punkterna, som grundar sig i senaste miljö- och ekonomiforskningen. Håll i dig för nu blir det kanske lite tekniskt, men det här är alltså bara själva bakgrunden för hur jag har lagt upp innehållet i boken (jag är knappast vare sig ekonom eller miljöexpert, och det behöver inte du heller vara för att läsa boken).

Kanske hörde du Johan Rockströms populära sommarprat  tidigare i år? Han pratade om alla miljöproblem som finns idag och hur vi kan göra för att lösa dem. Johan Rockström jobbar med att forska på hur vår planet mår och hur mycket press den egentligen tål från oss människor. Han har bland annat kollat på vart gränsen går när det gäller saker som hur mycket koldioxid vi kan släppa ut och hur försurade haven kan bli innan det går för långt, och varit med att definiera nio sådana gränser som vi behöver hålla oss inom - så kallade planetära gränser.

Ekonomen Kate Raworth har använt sig av Johan Rockströms och hans kollegors forskning, och lagt till sociala aspekter som välfärd, jobb och tillgång till mat. Det här har Kate Raworth satt ihop till en modell med formen av en ring, och hon kallar det därför doughnut economics, "munkekonomi". Ringens yttre kant är gränsen för hur långt vi kan gå när det gäller miljöbitarna och den inre kanten är botten för vad som kan accepteras som mänskliga villkor. Svårt att beskriva bara med ord, kolla in Kates bild och video istället så är det lättare att fatta.

Enkelt uttryckt så handlar det om att vi sitter på möjligheten att välja hur vi ska konsumera.
Allt som hamnar inom utrymmet som finns mellan planetens och människornas gränser, alltså det som är själva munken, är hållbart. Det här gäller för allt vi gör, men vi håller oss bara till turismen nu och konstaterar att utifrån det här blir definitionen på hållbar turism kort och gott:

"En turism som håller sig inom gränserna för både planetens kapacitet och grundläggande mänskliga rättigheter"

Så varför är det tre munkar på bilden? Jo, de har fått representera olika scenarion beroende på hur vi väljer att gå vidare och vilken effekt det får, om vi kör på hej vilt eller om vi tänker igenom och skapar de bästa förutsättningarna för framtiden. Allt är inte bara upp till oss konsumenter, men vi har ändå en del makt . Om du fick välja, vilken munk blir det - totalt mos, en enkel och lite torr historia eller extra strössel och glasyr på hållbarheten?

Hur ska vi göra då? Ja, det kan du läsa allt om i boken...

/Sofia

Fyra snabba inför vinterresan

Det är många som reser bort från julhysterin eller byter januarimörkret mot sol och bad. Här kommer fyra snabba tips till dig som fortfarande funderar, eller redan bokat en resa:

1. Det är helt ok att bara vilja slappa på stranden, men glöm inte att ändå kolla upp lite kring landet du ska till, bortom sevärdheterna. Hur ser livet ut för vanliga människor där? Genom att ha lite koll på platsen du besöker visar du respekt som gäst i någon annans vardag. 
Använd till exempel Landguiden.

2. Många vinterresor går med flyg till platser långt borta. Om du har bokat en lång flygresa till jul kanske du kan stå över flyget i sommar? Kanske till och med välja tåget?
Har du inte bokat din resa ännu? Välj ett närmare resmål så att flygresan inte blir så lång. Vi kan flyga, men inte hur mycket som helst. Genom att hushålla med dina flygresor kan du få ner utsläppen och din påverkan på miljön rejält.

3. Vilka personer möter du på din resa? Flygpersonalen, hotellreceptionisten, städaren, servitörerna på restaurangernal, guiden, busschauffören. Hur har de det på jobbet? Välj boende och aktiviteter som har en hållbarhetscertifiering, eller fråga helt enkelt din resebyrå om bra alternativ (kan de inte ge några, byt resebyrå!). Har du redan bokat, fråga på plats och säg till om du ser något som inte är ok. 
Hotell med olika certifieringar kan du till exempel hitta via Bookdifferent.

4. Välj aktiviteter som gör gott. Skippa allt som har med djur i fångenskap att göra, strunta i piratkopior och plastiga souvenirer. Välj istället riktiga naturupplevelser, köp hantverk och testa det lokala utbudet av second hand-butiker. Allt som behövs är en sökning på nätet.

Många fler praktiska tips på hur vi gör vårt resande mer hållbart finns med i boken, tillsammans med aktuell information om turism.

En perfekt julklapp till dig själv, eller kanske till någon ressugen person du känner? Beställ här, så kommer boken på posten i början av nästa år.

/Sofia

(Psst... Hör gärna av dig om du har frågor, kommentera här eller mejla till info (a) kielo.se)

500 besökare

Wow, vad härligt! När jag skriver det här har 500 personer hittat till mitt projekt på bara drygt två veckor. Och det tickar sakta men säkert på med förbeställningar, därför tänkte jag gå in en kortis här och säga tack till er härliga människor! Och till er som inte har lagt någon beställning än, vad väntar ni på? :)

Följ också gärna mig och arbetet med boken på Facebook och Instagram.

Nu ska jag maila några tryckerier. Försöker välja papper (så miljövänligt som möjligt förstås).

/Sofia

Ps. Du har väl sett att du också kan donera mindre summor. Skriv bara in ett eget belopp i rutan "valfri donation"