Crowd-tillverkning av Altergaze
Publicerat: 13.06.2015
Jag bestämde mig för att stödja kampanjen med ganska mycket pengar och samtidigt boka in grundaren Liviu till Sverige för att tala om sitt koncept när kampanjen väl gått i mål och hans VR-glasögon var färdiga. Nu var det dags och Liviu kom till Göteborg för att föreläsa på Visualarena på Lindholmen.
Jag passade på att intervjua honom kring hans lärdomar både från kampanjen, iakttagelser om crowdfunding i stort och deras produktutvecklingsprocess.
Fakta
Livius kampanj var 60 dagar lång och de hade en total marknadsföringsbudget på $50 plus en investering av ca 700 timmar arbete vilket gav honom en timlön på ca 560 kr/h. Var det värt det undrar jag och hur lyckades de nå ut globalt med en så liten budget?
Spridning
Kampanjen hjälpte dem att bygga upp ett nätverk i framförallt Storbritannien, Tyskland, USA, Spanien och de Nordiska länderna berättar Liviu – länder där folk typsikt har höga löner. Många av de som stöttade hade ett starkt intresse i mycket mer än produkten konsekvensen har blivit att vi rest runt föreläst och givit workshops. Det verkar som om att kampanjen verkligen var värd att köra från ett entreprenöriellt perspektiv, men inte om man bara tittar på förhandsförsäljningen.
En del av framgången verkar ligga i ett bra samspel mellan Facebookannonser och redaktionellt material. Majoriteten av stödjare till kampanjen kom via Facebook till uppdateringar i crowdfudningbloggen där det låg länkar till redaktionella artiklar. Med det upplägget kunde man relatera inläggen till kända bloggar som Mashable och robotarna kunde se att de var korrekta och där med släppa fram finansierade Facebook inlägg. Crowdculture är byggt på samma sätt så du kan använda bloggfunktionen på samma sätt i din kampanj.
Crowdfunding för tech-startups
Jag ville även höra lite av Livius iakttagelser från crowdfunding som sådant. Han anser att det på tech/gadgetsidan av crowdfunding går att i grova drag dela in kampanjer i tre relativt tydliga kategorier.
1) Idékampanjen - Jag har en cool idé men inget mer ännu. Majoriteten av stödjare kommer från vänner och bekanta även om det finns kända undantag.
2) Prototypampanjen – jag har byggt något och vill nu ta nästa steg. Det var den typ av kampanj Altergaze hade. Konstigt nog får denna kategori oftast 600-800 stödjare säger han. Ditt uppgift blir att räkna baklänges på belöningarna. Hur ska prissättning vara om du ska klara att gå i mål?
3) Produktkampanjen – Vi är färdiga och crowdfuningkampanjen är vår lanseringsstrategi, som t.ex. Pebble watch som redan innan de gjorde sin berömda kampanj hade producerat en smart klocka.
Den virtuella verkligheten och mobil teknologi
Drömmen om virtual reality har varit med oss länge men det som detta handlar om är VR kopplat till mobilteknologin.
Strax innan att Altergaze lanserade sin kampanj hade teknikunderbarnet Palmer Luckey sålt sitt start-up Oculus Rift till Facebook för $2 Mdr. Palmer var då 21 år och hade drivit bolaget i 2 år. Google hade också visat framfötterna på fältet genom att berätta om lanseringen av Google Glases. High-tech jättarna bråkar med tunga välfinansierade projekt samtidigt som DIY verksamheter gör enklare VR-glasögon i kartongpapp. Det var mycket snack om VR vilket hjälpte spridnignen.
Altergaze tänker att de ska lägga sig mitt emellan dessa med den huvudsakliga målgruppen hos den växande grupper av verkstäder med 3D-printers. Om det är en smart strategi får framtiden utvisa. Saker som talar för är den oerhörda utveckling som sker inom 3D printing även om den absoluta hypen just nu verkar vara över.
Det som pekar mot att enkelheten kan vara en bra väg fram är det breda intresse som kommit just för enklare VR-headset under våren 2015 har vi både sett en framgångsrik kampanj på temat men framförallt Googles nya satsning Cardboard.